Huomaatko hyvän elämässäsi?

19.05.2021

Negatiiviset kokemukset pysyvät mielessämme paremmin kuin positiiviset kokemukset. Negatiivisten kokemusten itseisarvo positiivisia kokemuksia suurempana on ollut ihmislajin säilymisen kannalta tarkoituksenmukaista.  Positiivisia asioita pidetään myös helposti itsestäänselvinä eikä niitä pidetä tärkeänä ja huomionarvoisena.

Herkkyys negatiivisuudelle syö kuitenkin mielen kuntoa. Kielteiset tekijät saavat ajattelussamme helposti valta-aseman, joka voi muodostua haasteeksi kaikille ilon kokemuksille ja lopulta vaikuttaa mielenterveyteen. Paha pitää huolen itsestään, hyvää pitää helliä. Hyvää on noudettava tietoisesti esiin, sitä on vaalittava ja sen siementämistä on opetettava. 

Ihmiset haluavat kokea myönteisiä tunteita. Myönteisten tunteiden voima perustuu niiden ajattelua laajentavaan ja voimavaroja vahvistavaan vaikutukseen, jolloin ihminen kykenee ajattelemaan luovemmin, juostavammin sekä parantamaan ongelmaratkaisukykyään. Negatiiviset tunteet puolestaan kapeuttavat ajattelua, jolloin emme näe olemassa olevia erilaisia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja. 

Opin joitakin vuosia sitten eräässä koulutuksessa minulle hyvin toimivan ja oivalluttavan harjoituksen nimeltään "Onnen leipä". Harjoituksella voi huomata ja suhteuttaa elämässä olevia hyviä asioita. Vaikka jollain elämänalueella on vaikeuksia, ei niiden tarvitse antaa vaikuttaa kaikkiin muihinkin elämänalueisiin. 

Lue blogikirjoituksestani Onnen leipä - huomaatko hyvän elämässäsi lisää harjoituksesta sekä hyvän huomaamisesta Paha pitää huolen itsestään , hyvää pitää helliä.