Onnen leipä - huomaatko hyvän elämässäsi? 

19.01.2018

Psykologiassa puhutaan resilienssistä eli kyvystä säilyttää toimintakyky haastavissakin tilanteessa. Opin joitakin vuosia sitten eräässä koulutuksessa minulle hyvin toimivan ja oivalluttavan harjoituksen nimeltään "Onnen leipä". Harjoituksella voi huomata ja suhteuttaa elämässä olevia hyviä asioita. Vaikka jollain elämänalueella on vaikeuksia, ei niiden tarvitse yltää kaikkiin muihinkin elämänalueisiin.

Harjoituksessa piirretään reikäleipä (tai donitsi tai muu itselle sopiva), johon siivuiksi/paloiksi valitaan oman elämän kannalta merkityksellisiä ja tärkeimpiä asioita/osa-alueita, kuten perhe, työ, terveys, ystävät, harrastukset jne. tai työn eri osa-alueita. Anna sitten kullekin osalle pisteet (0,25, 0,5, 0,75 ja 1,0) oman harkintasi mukaan, miten hyvin koet sen asian olevan. Minulla oli seitsemän asiaa, jotka koin merkitykselliseksi ja tärkeimmiksi omassa elämässäni ja hyvinvoinnissani. Sain pistemääräksi 5,5/7.

Oli silmiä avaavaa huomata, että vaikka yksi elämässäni silloin surua ja epätoivoa aiheuttava osa-alue sai nolla pistettä ja toinen stressaava osa-alue puoli pistettä, oli viidellä asialla täydet yksi pistettä. Sitä paitsi oivalsin harjoituksen jälkeen, että elämässäni oli ollut aikoja, jolloin tilanne oli ollut aika lailla huonompi. Nykyisin yritän muistaa suhteuttaa asioita harjoituksen kaltaisesti, jos ja kun elämässä on vastoinkäymisiä.

Alla olevassa kuvassa näkyy, että pisteitä voi antaa oman subjektiivisen kokemuksen mukaan, ja asioita voi olla kullekin tarpeellinen määrä.