Toivonsatama

Ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa Toivonsatamassa

Monet meistä kokevat ajoittaista mielen pahoinvointia, jossa oireet eivät ole niin vahvoja, että voitaisiin puhua sairaudesta. Usein tämän kaltaista pahoinvointia syntyy esimerkiksi stressaavassa elämäntilanteessa tai kuormittavassa työtilanteessa. 

Mitä lyhytterapia on?

Lyhytterapia on matalan kynnyksen apua elämän haastaviin tilanteisiin. Lyhytterapiassa asiakas pääsee keskustelemaan ajankohtaisista haasteistaan nopeasti, eikä tulijalla tarvitse olla lääkärin lähetettä tai diagnoosia. Halu keskustella mieltä painavasta asiasta riittää.

Lyhytterapiassa voidaan käsitellä monenlaisia elämän pulmakohtia ja kriisejä: muun muassa jaksamisen ongelmia, ahdistuneisuutta, parisuhteen tai perheen ongelmia, työhön ja opiskeluun liittyviä paineita ja uupumusta, itsetunto-ongelmia tai vaikkapa yksinäisyyden tuomaa lastia. Asioita, jotka eivät välttämättä vaadi pitkää hoitosuhdetta, vaan ennemminkin rinnalla kulkijaa sekä näkökulmien ja mahdollisuuksien avaajaa.

Lyhytterapian ensisijaisena tehtävänä on herättää toivoa. Terapian tavoite on vahvistaa selviytymistaitoja ja toipumisprosessia. Terapia keskittyy tulevaisuuteen, menneisyyttä ja erityisesti menneisyyden voimavaroja väheksymättä. Jokainen asiakas on ainutlaatuinen ja siksi terapia on aina yksilöllisesti räätälöityä asiakkaan tilanteen ja toimintatavat huomioon ottaen. 

Hinnat

70,00 € /45 min (sisältää alv 24 % 13,55 €) 

200,00 € / 3 x 45 min (sisältää alv 24 % 38,71 €)

330,00 € / 5 x 45 min (sisältää alv 24 % 63,87 €) 

Kertaterapia

Tarjoan kertaterapiaa, jossa käyntejä on vain yksi sekä tarvittaessa 1-2 seurantakäyntiä.

150,00 € / 90 min (sisältää alv 24 % 29,03 €)

Voit ostaa palveluita verkkokaupasta.

Lyhytterapian kesto on useimmiten 1 - 20 kertaa. Monet saavat tarvitsemansa avun 4-10 kerran aikana. Ratkaisukeskeisessä terapiassa jo yksikin kerta voi tuoda asiakkaalle apua. Sinä päätät terapian keston.

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia ei ole psykiatrista sairaudenhoitoa, joten kaikille lyhytterapia ei sovellu. Mielenterveysdiagnoosi ei estä lyhytterapiaan hakeutumista, mutta vakavampien mielenterveyden haasteiden kohdalla suositellaan psykiatrista hoitoa.

Mitä istunnoillani tehdään

Istunnon alussa kartoitamme sinua vaivaavia asioita. Saat purkaa rauhassa mieltäsi. Pohdimme yhdessä, mitä näistä haluat lähteä tarkastelemaan enemmän ja asetamme suunnan, jota kohden kulkea - lähdemme rakentamaan ratkaisuja. miten tavoitteesi on saavutettavissa. 

Terapiatyöskentely räätälöidään yksilöllisesti jokaisen asiakkaan kohdalla. Yhteistä on aktiivinen ja sinua työskentelyyn mukaan osallistava työskentelyote. Toisinaan kuitenkin tarvitaan keskittymistä lempeään läsnäoloon ja kuunteluun. Silloin pysähdymme tähän hetkeen.

Millainen terapeutti olen

Olen läsnäoleva, rauhallinen ja kiinnostunut sinusta. Kuuntelen, kysyn ja jäsentelen asiaa kanssasi. Autan sinua löytämään omat voimavarasi luoda ja kokea omia ainutlaatuisia ja merkityksellisiä terapeuttisia muutoksia. 

Saatan käyttää tapaamisten välillä pohdintatehtäviä, jos niin haluat. Vaikka käsiteltävät asiat voivat olla raskaita ja vakavia, toivon tuovani sinulle toivoa, iloa ja yhä vahvempaa otetta oman hyvinvointisi ja hyvän elämän rakentamiseen - lempeästi ja sinua arvostaen. 

Tehtävänäni on pitää huolta siitä, että välillemme syntyy yhteistyösuhde, jossa tarkastellaan, minkä asioiden sinä haluat olevan elämässäsi toisin ja mitä olet valmis tekemään toisin saadaksesi toivomasi muutoksen tapahtumaan. 

Voit lukea kokemuksestani ja koulutuksistani täältä.


    Mihin tilanteisiin lyhytterapia sopii?

    Lyhytterapia on ennaltaehkäisevää työtä mielenterveyden kentällä. Se sopii mielen oireiluun, joka ei ole vielä pahoin kriisiytynyt tai kroonistunut. 

  • Lyhytterapia on ollut erityisen tuloksellista työelämään liittyvien paineisten tilanteiden kuten masennuksen sekä ahdistus- ja jännitystilojen käsittelyssä.
  • Tärkeintä työskentelyssä on yhteistyö- ja vuorovaikutussuhde asiakkaan ja terapeutin välillä, kuten missä tahansa muissakin terapiamuodoissa.
  • Edistystä tapahtuu parhaiten, kun liikutaan pienin askelin, askel kerrallaan. Joskus ensimmäisen neljän tapaamisen aikana syttyvä oivallus voi riittää, tyypillisesti tavoite saavutetaan 4-10 tapaamiskerran jälkeen.
  • Lyhytterapia sopii kenelle tahansa tukemaan ennaltaehkäisevää positiivista mielenterveyttä. 
  • Lyhytkestoisuutensa ansiosta lyhytterapia on todettu asiakkaalle kustannustehokkaaksi terapiamuodoksi.

Luottamuksellinen suhde

Kaikki tapaamisissa käsitellyt asiat ovat täysin luottamuksellisia. Lyhytterapeutin tekemät muistiinpanot tai harjoitukset säilytetään lukitussa paikassa, eivätkä ne ole ulkopuolisten saatavilla. Lyhytterapeutti ei kirjaa muuta kuin välttämättömät muistiinpanot lyhytterapiasta sen keston ajan. 

Lyhytterapeutit eivät ylläpidä rekisteriä eivätkä kirjaa tietoja OmaKantaan. Lyhytterapia ei kuulu Kela-korvauksen piiriin. Kela-tuettua lyhytpsykoterapiaa tarjoavat vain psykoterapeutit. Lyhytterapeutit eivät saa käyttää Valviran suojaamaa psykoterapeutti-nimikettä. Jos lääkäri on todennut työkyvyn olevan uhattuna, voit hakeutua psykoterapiaan Kelan kuntoutustuella.

Lyhytterapeuttisia suuntauksia ovat muun muassa ratkaisukeskeinen ja kognitiivinen lyhytterapia.