Luonteenvahvuudet
Luonteenvahvuudet
Positiivisen psykologian teoria luonteenvahvuuksista on tieteelliseen tutkimukseen perustuva jäsennys universaaleista hyveistä ja luonteenvahvuuksista. (Wenström 2020, 230)
Luonteenvahvuuksien tutkimuskeskuksen (VIA-instituutti) mukaan luonteenvahvuudet
- heijastavat identiteettiämme
- vaikuttavat myönteisesti meihin itseemme ja muihin
- edistävät yhteistä hyvää. (Wenström 2020, 232; Niemiec 2014, 2)
Hyveiden ja luonteenvahvuuksien luokittelu
Hyveiden ja luonteenvahvuuksien luokittelu perustuu Christopher Petersonin ja Martin Seligmanin johtamaan tutkimustyöhön (2004), jossa kartoitettiin eri maailmanuskonnoissa, kulttuureissa ja filosofioissa esiintyviä universaaleja hyveitä ja luonteenvahvuuksia.
Tämän pohjalta jäsenneltiin ja luokiteltiin kuusi hyvettä: viisaus, rohkeus, inhimillisyys, oikeudenmukaisuus, kohtuullisuus ja henkisyys (transsendenssi). Niiden alle on jaoteltu 24 luonteenvahvuutta, jotka perustuvat positiivisen psykologian teoriaan luonteenvahvuuksista.
Luonteenvahvuuksia kutsutaan hyveiden työrukkasiksi, välineiksi, joilla hyveitä käytännössä ilmennetään (VIA=values in action). Niiden avulla voidaan kehittää hyvää luonnetta ja elää hyvää elämää. Esimerkiksi viisauden hyve näkyy muun muassa luovuuden, uteliaisuuden ja oppimisen ilon luonteenvahvuuksissa. (Uusitalo-Malmivaara 2014, 66.) Luonteenvahvuuksien käyttö on lähtökohtaisesti myönteistä ja opetettavissa olevaa, luonteenvahvuudet eivät kulu eikä niiden käyttö sorra muita. (Uusitalo-Malmivaara 2014, 66; (Wenström 2020, 231)
Vahvuustyöskentelyn hyötyjä
Luonteenvahvuuksien käyttö on tutkitusti yhteydessä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kaikki 24 luonteenvahvuutta tukevat Seligmanin PERMA-hyvinvointiteorian jokaista viittä osa-aluetta: myönteisiä tunteita, sitoutumista ja innostumista, myönteisiä ihmissuhteita, merkityksellisyyttä sekä kyvykkyyden ja suoriutumisen tunnetta. (Niemiec 2018, 14; Wenström 2020, 232)
Luonteenvahvuuksien tunnistamisella ja tietoisen käytön lisäämisellä on vaikutusta elämäntyytyväisyyteen ja hyvinvointiin. Vahvuuksein käyttö lisää subjektiivista hyvinvointia ja vahvistaa oman itsen hyväksymistä. Vahvimpia elämäntyytyväisyyteen vaikuttavia luonteenvahvuuksia ovat toiveikkuus, innokkuus, kiitollisuus, uteliaisuus ja rakkaus. (Uusitalo-Malmivaara 2014, 67, 75) Kiitollisuusharjoituksilla on tutkimusten mukaan merkittäviä vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. (Wenström 2020, 321)
Jokaisella on haasteista huolimatta vahvuuksia ja voimavaroja. Vahvuustyöskentelyssä pysähdytään tietoisesti luonteenvahvuuksien äärelle ja tehdään ne näkyviksi. Vahvuustyöskentely lisää voimavaroja, myönteistä itsetuntemusta ja toimijuuden kokemusta. (Vahvuuspakka 2022, 6)
VOIMAKEHÄ®-yksilövalmennus
Jos haluat tutustua vahvuuksiisi laaja-alaisesti, voit hankkia itsellesi yksilöllisen voimakehä-valmennuksen.
Valmennuksessa kartoitetaan luonteenvahvuuksien lisäksi arvojasi, kiinnostuksen kohteitasi, luontaisia kyvykkyyksiäsi, taitojasi ja osaamisiasi sekä resurssejasi.
Halutessasi voit tehdä VIA-kartoituksen tästä linkistä, jolloin saan valmentajana raporttisi VIA-instituutin ammattilaistilille.
- Saat ennen valmennusta tietoa seitsemästä ydinvahvuudestasi; yleistietoa kustakin ydinluonteenvahvuudesta, sen merkityksestä hyvälle elämälle, ali- ja ylikäytöstä ja luonteenvahvuuksien harjoitteluvinkkejä. Käsittelen tietojasi ehdottaman luottamuksellisesti.
Jos et halua jakaa tuloksiasi valmentajalle, voit käydä tekemässä kartoituksen VIA-insituutin pääsivun kautta osoitteessa https://www.viacharacter.org/.
Yksilövalmennuksen kesto on 2 h. Valmennuksen jälkeen ymmärrät, miten paljon sinulla on innostavia ja hyvinvointia edistäviä vahvuuksia. Hahmotat vahvuuksien "punaista lankaa" ja niiden merkitystä elämällesi ja työllesi.
Voit ostaa valmennuksen verkkokaupastani.
Valmennus voidaan toteuttaa voimakehä-korteilla lähitapaamisena Joensuussa työhuoneellani tai Joensuun lähialueilla. Etävalmennuksessa keskustellaan erilaisten kysymysten avulla laaja-alaisista vahvuuksista.
Luonteenvahvuuksien kartoittaminen
Omat luonteenvahvuudet voi kartoittaa tekemällä VIA-instituutin maksuttoman VIA-kartoituksen osoitteessa www.viacharacter.org.
Tarkastele ensin ydinvahvuuksiasi
Jos olet tehnyt maksuttoman VIA-kartoituksen, saat tuloksena vahvuusprofiilin ilman pisteitä. Vahvuudet voivat sijoittua hyvin lähellä toisiaan. Tästä syystä kannattaa vielä arvioida itse, mitkä vahvuuksista tuntuvat todella sinulta itseltäsi - "Tätä minä todella olen". Nämä voivat olla ydinvahvuuksiasi. Yleensä ydinvahvuudet ovat vahvuusprofiilin 3-7 ensimmäisen joukossa. (Niemiec 2018, 24; Wenström 2020, 233)
Pohdi näitä kysymyksiä:
Onko niiden käyttö energisoivaa ja innostavaa? Tunnetko, että vahvuus on täysin osa sinua itseäsi ja identiteettiäsi? Koetko, että vahvuuden käyttö on toistuvasti helppoa erilaisissa tilanteissa? (VIA PRO Practitioner's guide 2011, 5)
Ydinvahvuuksia voi olla myös kasvu- tai tukivahvuuksien joukossa. (emt.)
Aktivoi ja ota käyttöön vahvuuspotentiaalisi
Jokaisella ihmisellä on potentiaalisesti käytössään kaikki 24 luonteenvahvuutta.
- Jokaisella meistä on 3-7 ydinvahvuutta (signature strenghts), jotka heijastavat identiteettiämme eli niiden käyttö on kaikkein luontaisinta meille. Ydinvahvuudet ilmenevät jokaisella eri tavoin, erilaisissa tilanteissa ja erilaisina vahvuuksien yhdistelminä samanaikaisesti.
- Tukivahvuudet
(supportive strengths), sijaitsevat vahvuusprofiilimme
keskivaiheilla ja toimivat ydinvahvuuksiemme tukena.
- Kasvuvahvuuksia (lower strengths), joita käytämme jostakin syystä vähemmän tai joista emme ole kovin tietoisia. Myös näitä luonteenvahvuuksia voi hyödyntää tietoisesti.
- Tilannekohtaisia vahvuuksia (phasic strengths), joita käytämme joustavasti tarpeen vaatiessa. (Wenström 2020, 232-234)
Jokaisen luonteenvahvuusprofiili on täysin ainutlaatuinen. Jokainen käyttää ja ilmentää vahvuuksiaan yksilöllisesti. Vahvuudet ilmenevät eri tavoin perhepiirissä kuin työpaikalla. Pystymme hyödyntämään useita vahvuuksia samanaikaisesti. Eri vahvuudet ovat myös keskenään vuorovaikutuksessa, ja vahvuuksista jotkin esiintyvät tyypillisesti yhdessä. (Wenström 2020, 232)
Vahvuustyöskentelyssä voi pohtia, mihin elämänalueeseen kaipaa muutosta, ja keskittyä muutosta tukeviin hyveisiin ja luonteenvahvuuksiin. Mikäli tavoitteena on esimerkiksi tutustua uusiin ihmisiin, kannattaa vahvistaa inhimillisyyden ja oikeudenmukaisuuden hyveiden alaisia vahvuuksia. Jos taas tavoitteena on lisätä motivaatiota, on hyvä tutustua rohkeuden hyveen alaisiin vahvuuksiin. (Vahvuuspakka, 2022, 7)
Lähteet:
Niemiec, R. 2018. Character Strenghts Interventions. Hogrefe.
Peterson, C & Seligman, M. 2004. Character strenghts and virtues: A handbook and classification.
Uusitalo-Malmivaara, L. 2014. Hyveet ja luonteenvahvuudet. Teoksessa Uusitalo-Malmivaara (toim.), Positiivisen psykologian voima.
VIA PRO Practitioner's guide. 2011. VIA Institute on Character.
Mieli ry. 2022. Vahvuuspakka. Luettavissa täällä.
Wenström, S. 2020. Positiivinen johtaminen – johda paremmin opetus- ja kasvatusalalla.