Ajatuksia omasta voimakehästäni

12.04.2022
Minulle vahvuusajattelun/voimakehän yksi todella merkittävä vaikutus on ollut oman itsetuntemuksen ja itsearvostuksen vahvistumisessa. Olen kirjoittanut kokemuksistani aikaisemmin täällä

 

Vahvuussilmälasien avulla olen elämääni ja valintojani muistelemalla löytänyt uusia tärkeitä punaisia lankoja historiastani. Olen näin tehdessäni oppinut uudestaan käyttämään näkökulman vaihtamisen taitoa oman elämäni kohdalla (luonteenvahvuus).


Työuralla ajelehtimista?

Ajattelin vielä jokin aika sitten, että olen vain ajautunut erilaisiin työpaikkoihin ja että urallani ei ole ollut kummempaa suuntaa. Laaja-alaisia vahvuuksiani tarkastelemalla olen huomannut, että opiskelu- ja uravalintani ovat olleet pääasiassa arvojeni ja kiinnostuksieni mukaisia. Olen näiden ansioita ollut suurimman osan aikaa motivoitunut töistäni, jotka ennen yrittäjyyttä ovat olleet pääasiassa projekteja.


En maininnut tarkoituksella osaamisiani ja taitojani, koska ne ovat pääsääntöisesti karttuneet opiskeluissa tai työssä. Olen toki ollut muodollisesti pätevä tiettyine osaamisineni ja kokemuksineni. Osaaminen on lisääntynyt työ työltä niin että hakeuduin ja pääsin aina edellistä kiinnostavampaan ja haastellisempaan työhön.

 

Melkein jokaisen työni kohdalla osa asioista on ollut sellaisia, joihin minulla ei ollut niin sanottua substanssiosaamista. Jos olisin katsonut vaatimuslistasta vain niihin pariin asiaan, joita en kokenut hallitsevani, en olisi ikinä uskaltanut hakea näihin töihin. Osasin ehkä jonkinlaista "vahvuusajattelua" jo silloin, koska keskityin siihen, mitä listalta mielestäni osasin ja hallitsin. Mietin jokaisen haun yhteydessä laajemmin osaamistani, tietämättömänä osaamisidentiteetin käsitteestä. Läheisten kannustamana uskalsin hakea näihin tehtäviin.


Tasapainoilua ihmisten ja asioiden välillä 


Vahuusajattelu on auttanut ymmärtämään syvemmin temperamenttiani tai ehkä laajemmin persoonallisuuttanikin arvoineen ja motivaatioineen. Olin selkeästi asiakeskeisempi nuorempana.


Koin urani alussa olevani unelmatöissäni. Siihen sisältyi suunnittelua, selvitysten lukemista ja tekemistä, työryhmätyöskentelyä sekä matkustelua - sopivassa määrin yksin tekemistä ja yhdessä tekemistä. Osa ydinluonteenvahvuuksistani kuten ryhmätyötaidot ja johtajuus pääsivät kukoistamaan ryhmässä ja osa kuten arviointikyky ja oppimisen ilo yksin tehdessä. Projektitöitä tehdessäni aloin kokea ristiriitaa siitä, että ihmisiä ei mielestäni kuunneltu ja osallistettu heidän työnsä kehittämiseen tähtäävissä toimenpiteissä ja muutoksissa riittävästi.


Olen huomannut yli kymmenen vuoden aikana, että ydinluonteenvahvuuteni ovat kehittyneet asia- ja ihmiskeskeisyyden janalla ihmiskeskeisempään suuntaan. Kuten Lea Vaivo kysyi positiivisen johtamisen työnohjausryhmässä: onko sisällälläsi meneillään taistelu asia- ja ihmiskeskeisyyden kesken.


Tajusin, että tämä taistelu tai ristiriita oli ollut käynnissä jo yli 10 vuotta ohjaten kulkuani mm. työnohjaajaksi, työyhteisösovittelijaksi ja lyhytterapeutiksi. Ajattelen kyllä mielelläni niin päin, että olen hakenut tasapainoa näiden piirteiden välille, kultaista keskitietä. Molempia tarvitaan myös ihmiskeskeisesä työssä.

Kiinnostuitko omien vahvuuksien tunnistamisesta ja hyödyntämisestä? 

Voit ostaa henkilökohtaisen voimakehä-profiloinnin täältä

Lisätietoa voimakehästä löydät täältä.