Työn voimavarat ja vaatimukset

01.04.2021

Kerron blogikirjoituksessani "Tiedän nyt, mitä teen!", mikä minua innostaa työssäni. Koska sinä olet viimeksi ajatellut niitä asioita, jotka työssäsi todella innostavat sinua?

Työelämässä on aina ollut aikaansa kuvaavat epäkohdat, ja myös tämän päivän työelämässä on omat ongelmansa. Työllä on silti myös toinen puoli: työn ei tarvitse olla terveyttä heikentävä välttämätön paha, vaan se voi lisätä yksilön hyvinvointia monella tavalla. Työn voimavarat, kuten työkaverit, vaikutusmahdollisuudet, hyvä palaute jne., ylläpitävät työn imua. Erilaiset voimavarat tasapainottavat jokaisessa työssä olevia kuormitustekijöitä.

Työn voimavarat ja vaatimukset sopivassa suhteessa muodostavat innostuksen yhtälön, jolloin työ tuntuu merkitykselliseltä ja nautimme voidessamme uppoutua siihen. Työn tuunaaminen on toimintaa, jossa yhtäältä pyritään hyödyntämään olemassa olevia voimavaroja ja toisaalta vahvistamaan niitä itseä innostavalla tavalla.

Työterveyslaitoksen julkaisema Inspistä - Työn tuunaajan inspiraatiokirja on työkalu omien työtapojen tarkasteluun ja pohdiskeluun. Kirjan tarkoitus on johdattaa ajattelemaan omaa työtä uusin silmin. Kirjassa haastetaan kokeilemaan työn tuunaamista kolmen viikon ajan.

Koska olet viimeksi todella ajatellut työtäsi, ja miten sitä oikein teet? Otatko sinä haasteen vastaan kokeilemalla, miten voit tuunata oman työsi innostavammaksi?

Voit aloittaa oman työn pohdiskelun työn vaatimusten ja voimavarojen ns. TV-TV -harjoituksella, jossa ensin listaat paperille työn vaatimukset ja sen jälkeen lisäät viereen niitä tekijöitä (voimavaroja), jotka auttavat selviytymään jokapäiväisestä työstä.

Voit myös ajatella elämääsi elinvoiman akkuna, jossa on energiaa tietty vakiomäärä. Kun teet asioita, jotka kuluttavat akkua, vähenee elinvoima elämästäsi. Akun tasapainottamiseksi pitää sitä vastavuoroisesti ladata sinulle elinvoimaa, hyvää oloa, innostusta jne. tuottavilla asioilla. Mieti elämääsi haluamasi ajanjakson ajalta, kirjoita mitkä asiat ovat kuluttaneet energiaa ja mitkä puolestaan lisänneet sitä.