Reteaming-valmennus

Reteaming-valmennus on vaiheittain etenevä ratkaisukeskeinen kehittämismenetelmä, jossa prosessinomaisesti autetaan ryhmiä/työyhteisöjä asettamaan tavoitteet, kasvatetaan motivaatiota tavoitteen saavuttamiseksi ja sitoutetaan asianomaiset osaksi myönteistä muutosprosessia.

Reteming-prosessi sisältää 12 vaiheittain etenevää askelta. Reteaming-valmennuksen ovat kehittäneet Tapani Ahola ja Ben Furman.

Rakennemuutosten tai hankalien tilanteiden jälkeen

"Jos haluaa viedä ihmiset jostakin johonkin, hänet täytyy kohdata ensin siellä, missä hän on". (Kierkegaard)

Valmennus tai työnohjaus kannattaa aloittaa organisaatiossa tapahtuneiden rakennemuutosten tai muiden hankalien tilanteiden jälkeen henkilöstön kuuntelemisella ja sen selvittämisellä, miten he ovat henkilökohtaisella tasolla muutoksen kokeneet ja miten siihen reagoineet ts. minkälaisia stressioireita muutos on heissä aiheuttanut ja mitä ongelmia se on tuonut mukanaan.

Kun ihmisten kielteiset reaktiot ja syntyneet ongelmat nähdään luonnollisena ja inhimillisenä osana muutosprosessia tai hankalaa tilannetta, vähenee syyttelevä ilmapiiri ja syyllisten etsiminen. Ihmiset kokisivat loukkaavana, jos tällaisessa tilanteessa ensimmäisenä lähdettäisiin kartoittamaan unelmia. 

Reteaming-prosessi auttaa osanottajia kokemaan, että he tulevat kuulluksi ja ymmärretyiksi. Heille tulee tunne, että heidän kokemuksistaan ollaan kiinnostuneita ja heidän vaikeaan tilanteeseensa suhtaudutaan asianmukaisella vakavuudella.

Tämä kokemus on edellytys sille, että hyödyttömästä ongelmien vatvomisesta päästään siirtymään asetettujen tavoitteiden työstämiseen eli reteaming-prosessiin.

Avuksi työhyvinvointikyselyiden käsittelyyn

Reteamingin avulla voidaan myös purkaa työhyvinvointikyselyitä ilman haitallisia syyllistäviä keskusteluita. Tämän sijasta työyhteisön jäsenet alkavat yhdessä ideoida ratkaisuja havaittuihin ongelmiin niitä vastaavien muutostoiveiden kautta.