Napit vastakkain
vinkkejä parempaan asiantuntijatyöhön

Miten ottaa tunteita tai voimakkaita reaktioita nostattava asia käsittelyyn ilman että mennään "kuka loukkasi ja kuka loukkaantui" -tasolle?

Ristiriidan käsittelyä

Kokouksen vetäjä tai aktiivinen jäsen voi ennakoiden tai heti erimielisyyksien noustessa laittaa otsikon tai kysymyksen fläpille ja pyytää miettimään hetken, mitä näkökulmia tai eri puolia tähän teemaan liittyy. Miettimisen jälkeen niitä voi kirjata ja tarkastella.

Kun asiat rinnastuvat eri mahdollisuuksina tai tavallaan samanarvoisina vaihtoehtoina, käsittely on maltillisempaa ja avartavampaa. Näin ei mennä päätöksentekoon voimakkaan puolesta/vastaan -tunnereaktion kanssa. Toki mahdollinen päätös voi silti loppupeleissä olla jollekin vähemmän mieleinen tai haitallisempi kuin toiselle.

Miten kaikki tulevat kuulluksi ja kuulevat

Videolla kerron tarinan ryhmästä, jossa pattitilanteesta selvittiin niin, että luottamus ja avoimuus ryhmässä lisääntyivät. Ryhmässä haluttiin nostaa kissa pöydälle eli puhua päin naamaa, mitä mieltä ollaan toisistaan. Tällaiset tilanteet voivat helposti kehittyä riitaisiksi.

Voit lukea lisää ristiriitojen käsittelystä blogikirjoituksestani Mitä sanoa keskustelun kuumetessa, jossa selviää miten tilanteessa voidaan käyttää tuttuja rakentavan vuorovaikutuksen keinoja.